hur man odlar upp: konsten att klätterväxter

rankor

Twiners

scramblers

klistermärken

Stem Roots

Träna din Climber

Darcy Logan är en författare, redaktör, och grafiker. Hon fick sin kandidatexamen i engelska och hennes magisterexamen i pedagogik från Middle Tennessee State University, och skriver om hem förbättring, trädgårdsskötsel och dekorerar för denna webbplats.

Rachel Klein är en ivrig trädgårdsmästare, och en mästare på växande allt från grundläggande örter druvor – utan användning av bekämpningsmedel eller bekämpningsmedel. Hon älskar också att torka, sylt eller knipa något hon växer. Rakel har trädgårdsarbete kompetens bortom hennes år.

Konsten att få växter att skala sidan av en hus eller vägg har gäckat några av de bästa trädgårdsmästare. När det görs rätt, kan klättrande växter användas för att täcka en ful staket eller vägg med levande växter. Tricket är att titta på vilken typ av anläggning och förstå hur de är utformade för att klättra. Sedan är allt du behöver göra matcha upp rätt stöd, och i ingen tid alls, har du en vägg fylld med bladverk.

Växter kan klättra flera olika sätt: vissa behöver vertikalt stöd, andra kräver horisontella stöd, och vissa behöver inget stöd alls. Klätterväxter delas in i en av fem kategorier baserat på deras egenskaper: tendrils, twiners, förvrängare, klistermärken, och hejda rötter.

Rankor få sitt namn från sina smala, wiry utväxter som sträcker sig ungefär en tum från stjälkar och curl när de stöter på ett stöd. De behöver tunna horisontella stöd de kan ta på, inte mer än 1/4-tum i diameter. Två-tums fyrkant netting fungerar bra för detta. Men horisontella förbehåll för poler är ännu mer perfekt för dessa anläggningar.

Det finns över 500 arter av passion. De är lättodlad i USDA zoner fem till nio, men kan planteras i kallare områden så länge de är mulched kraftigt på vintern. Under rätta förhållanden kan passion växa upp till 30 fot i en enda säsong. De behöver delvis till full sol och tycker om mycket vatten, så håll jorden runt sina rötter fuktig, särskilt under blomningstiden.

Porslins Ampelopsis är en attraktiv vinstockar som kommer att växa ungefär sex fot lång. Den föredrar full sol till partiell sol förhållanden och växer bäst i zoner sex till nio. Lövfällande vedartade perenner av druv familjen, producerar varje Ampelopsis växt bär en mängd olika färger: sallad grön, turkos, stålblå och akvamarin. På hösten det bär runt, blå-violetta blommor.

Andra vackra klänge vinstockar inkluderar tropiska Mandevilla, druvsorter och Everlasting Sweet Pea.

Twiners har antingen tvinna blad eller slingrande stammar som behöver något vertikal vrida och vända. För att hjälpa twiners klättra, ge dem en spaljé, snöre, tråd, eller en post. Bara se till att det finns horisontella. Twiners inkluderar morgonhärligheter, holländaren pipa, kaprifol, klematis, thunbergia och blåregn. Twiners, särskilt kaprifol och blåregn, kan växa ganska stora och behöver ett starkt stöd för att hålla sin vikt.

Trots vissa missuppfattningar, morgonhärligheter är inte perenn. Eftersom de är så snabbväxande, de verkar på det sättet. Morgonhärligheter kan dödas av med någon frost, men reseed sig nästa år och är i stånd att nå höjder av 10 fot eller mer inom två månader. Morgonhärligheter bör planteras i full sol efter all fara för frost är förbi. Frön ca 1/4 till 1/2-tums djup och cirka åtta inches isär. För bästa resultat, något nick fröna med en fil eller dra dem över natten innan plantering. Inte över-vatten eller gödsla. Dessa anläggningar kommer blomma från sommar till höst.

Dutchman pipa är en slingrande växt som går bra på en skuggig eller delvis skuggig plats. De är hardy perenner i zonerna åtta till 10 och kommer att blomma från tidig vår till höst. De kan växa till 20 till 30 fot hög med långa hjärtformade blad och ovanliga, rörformiga gulgröna blommor. Även om de är attraktiva för fjärilar och fåglar, kan deras doft gör dem något ointressant för människor. Dessutom är de giftiga om de konsumeras. Beskär regelbundet för att uppmuntra ny tillväxt och blomma produktion.

Det finns över 180 arter av kaprifol, 20 av dem är infödda till Nordamerika. De är härdiga, snabbväxande, och lätt att växa i fem till 11. Deras doftande blommor lockar kolibrier och fjärilar på sommaren, och de producerar en frukt som kommer att locka sångfåglar under hösten. De föredrar fullständig solen men tolererar partiell sol och kräver endast måttlig vattning. De bör planteras i början av våren så snart alla risk för frost har gått. Om du planerar att ha den att växa uppåt, växt det om sex till 12 inches bort från stöd för att ge det gott om växande utrymme. Vinstockar kan behöva vara bunden till sitt stöd med hjälp av en stark, stretchmaterial, såsom remsor av strumpbyxor eller tandtråd, som inte kommer att skära i de växande grenar. Kompost anläggningen kraftigt under vintern för att skydda sina rötter från att frysa.

Clematis har lätt förtjänat sin titel “Queen of klättrare.” De föredrar en plats där deras rötter är skuggade med sina toppar i full sol, så det är en bra idé att koppla ihop dem med en fin marktäckare att ge dem ett visst skydd. Jorden bör vara väl bearbetat, lös och porös att ge sina rötter möjlighet att sprida sig. De bör vattnas regelbundet, men inte över vattnas.

Eftersom klematis har tvinna blad, inte stjälkar, behöver det något tunn att slingrar runt, såsom tråd. En gitter tillverkad av en-tums stavarna kommer inte att fungera för denna anläggning.

Även känd som Black-eyed Susan eller orange clockvine, är detta vinstockar en varm-säsong årlig i zoner två till nio, men en perenna i zonerna 10 och 11. Det behöver full sol till halvskugga förhållanden och regelbunden vattning. Det är mycket lätt att odla från frön och växer till höjder av cirka åtta till tio fot.

Tips: dumhuvud blommar regelbundet för att uppmuntra ny blomning. Om thunbergia tillåts att gå till utsäde, kommer det att upphöra att blomma.

Wisteria vinstockar kan ses gracing framsidan av Smithsonian byggnader längs Constitution Avenue i Washington D.C. De växer bäst i zoner sex till nio, föredrar full sol, och måste vattnas regelbundet. Wisteria kräver lite träning innan de stiger, men när de gör, de producerar doftande vita, rosa eller lila blommor i långa kluster i slutet av våren eller försommaren.

Tips: Wisteria kan bli mycket tung och är känd för att dra ner verandor och andra trädgårdsstrukturer. Kontrollera att du har ett starkt stöd!

Andra vackra twiners inkluderar moonflower den årliga Cardinal Climber, och klättring jasmin.

Scramblers är oförmögna att klättra på egen hand och måste fästas på plats med antingen trädgårds sträng eller tråd. Naturligtvis kan sina taggar göra detta anbud arbete. Scramblers inkluderar bougainvillea och klättring eller oöverskådliga rosor.

Bougainvillea behöver full sol och väldränerad jord. De bör gödslas i början av våren och midsommar och endast beskäras efter att de har blommat. Vänta inte för länge innan vattning, eftersom deras mark ska alltid förbli fuktig men aldrig blötläggning. Bougainvillea behöver en gyllene medelväg att blomstra. De är härdiga i zon nio till 11. Bougainvillea är också fantastiska när planterade i behållare. Skydda dessa varma vädret växter på vintern, även om de i allmänhet återföds efter en frysning om det inte är alltför långvarig.

Klätterrosor kommer att växa mycket lång (25 fot hög eller mer) och har mycket flexibla käppar som kan tränas att klättra nästan vad som helst. De flesta arter av klätterrosor behöver full sol, även om några arter växer i halvskugga. Den största skillnaden mellan klätterrosor och oöverskådliga rosor är att klättrare kommer att upprepa blooms genom säsongen och har tyngre käppar än de oöverskådliga rosor. Gödsla rosor minst två gånger om året en gång i april då igen i juli.

Tips: Beskär klätterrosor under hösten, skära ned stjälkarna som har blommat för en andra säsong samt eventuella skadade eller döda lemmar.

Andra vackra scramblers inkluderar kryddnejlika vinbär vinstockar.

Klistermärken har också stamceller tentakler. Men dessa rankor kommer med sin egen lim som tillåter dem att klättra nästan vad som helst. Klistermärken inkluderar Boston murgröna och vildvin. De behöver ingen ytterligare stöd utöver en vertikal struktur som att hålla fast.

Boston murgröna föredrar full sol till lätt skugga, lätt fuktig att något torra förhållanden, och en bördig lerig jord för att stödja sin skenande tillväxt. Det är härdig till USDA zon fem, och det kommer att tolerera jord som innehåller lera eller stenig material. Blommor och bär är mer benägna att bli fallet om det finns en viss exponering för solljus.

Vildvin är en kraftig klättring perenn vinstockar som kan växa upp till 50 fot lång. Det är hardy i USDA zoner tre till nio, men försiktighet bör iakttas eftersom det kan kväva ett träd om det inte kontrolleras. Det kommer att växa bra i nästan alla tillstånd från full sol till full skugga. Under sensommaren, producerar vildvin kluster av små gula blommor, och på hösten, ger det ett bär som är en favorit för många fåglar och djur, men det är det giftiga för människor.

Trumpet vinstockar är en annan fantastisk klistermärke.

Stam rot klättrare använder klängig stamceller rötter att fästa sig till nästan alla ytor. Dessa rötter är så starka att de faktiskt kan skada färg och murbruk när de tas bort. Av denna anledning undvika plantera dem bredvid ett hus eller en byggnad, och i stället låta dem klättra ett staket eller spaljé. De behöver inte någon ytterligare stöd utöver en vertikal struktur som att hålla fast.

Klättring hortensia kan nå höjder på 80 fot om de får tillräckligt med utrymme att växa. De växer bäst i zoner fyra till sju. Klättring hortensia behöver full sol till halvskugga och tolererar praktiskt taget alla markförhållanden. Detta är en stor, tung vinstockar som kräver robust stöd.

Engelska murgröna kommer att frodas i full sol förhållanden i tempererade klimat, men gör bättre i partiell sol eller skugga. Den gör bäst i zoner tre till nio och växer till en höjd av ca nio fötter. Plantera dem ca 18 inches isär.

Tips: Det är klokt att hålla ett öga på dessa glupska odlare och beskär dem tillbaka vid första tecken på oregerliga tillväxt.

Vissa klättrare, som murgröna, naturligtvis kommer att klättra en struktur utan någon hjälp. Många blommande vinstockar, dock behöver en hjälpande hand i början. Börja med att plantera din vinstockar minst åtta inches från din spaljé eller berså. Om du planterar bredvid en struktur som ett hus eller en byggnad, växt 12 till 18 inches från basen av väggen, eftersom konstruktionen kommer att skapa en regnskugga. Knyt huvudstammen av din vinstockar till din spaljé eller staket. Du kan köpa växt band på de flesta plantskolor, men vanliga twist band fungerar också. Om vinstockar är mycket ung och känslig, använder remsor av strumpbyxor som mjuka band. Bind mer stjälkar till din struktur och vänta. Med några dagar tillbaka att binda oregerliga stjälkar och fortsätter binda din huvudstam som den växer.

När anläggningen inte längre behöver guidning, avbryta binda. Att kontrollera tillväxten och riktning av din klättring vinstockar, måste du regelbundet beskära den. Om vinstockar börjar bli tung eller buskiga i ett område, skär den tillbaka med ett par trädgårdssaxar. Likaså om en stam börjar på väg i en oönskad riktning, skära tillbaka.

Tips: Om din vinstockar inte verkar växa, minns den gamla trädgårdsmästare ordspråket om vinstockar: först det sover, då det kryper, då hoppar. Vissa vinstockar kan ta två till tre år för att nå en stadig tillväxt och tre till fem år att blomma. Men den här gången väl värt det för en välutbildad vertikal bedövande.