hur man odlar nya växter från jordgubbe löpare

Strawberry löpare är produktiv ända från början och är därför ett bra sätt att öka storleken på en jordgubbe plåster genom mycket lite arbete. Experter rekommenderar att alla utom cirka två löpare tas bort från första året växter. Däremot kan lämna löparna tillåta år av kraftig tillväxt från plåstret, så lämna åtminstone ett.

Direkt tillväxt avser låta löparna att plantera sig direkt i marken, medan transplantation innebär att löparna kommer att flyttas till en helt annan plats när anläggningen är etablerad. Innan växande något, identifiera om plåstret bör ökas direkt genom tillväxt, omdirigering av löparna något eller om löparna ska transplanteras att röra sig i en helt annan riktning.

Steg 1 – Trans kontra Direkt tillväxt

Strawberry löpare börjar rota sig när bladknoppar röra marken och känna fukt. Rötter kommer att börja att bildas på undersidan av bladknoppar, och sedan snabbt kommer anläggningen börja etablera en plats. Uprooting små jordgubbsplantor när de väl har börjat etablera sig vanligtvis misslyckas, även efter endast en liten mängd tid. Att transplantera jordgubbar löpare måste trädgårdsmästaren fånga bladknoppar innan de börjar rot i marken. Genom att fylla en liten kruka med ingjutning eller starta jord och placera potten under bladet knopp, kommer rötterna börjar etablera sig i marken i potten.

Steg 2 – Transplant

Om löpare bara behöver flyttas något, kan de bli omdirigerad. Oroa dig inte om överbeläggning växterna om löparna bara sträcka 4 inches från den sista anläggningen. Jordgubbsplantor producerar bra när trångt, och bladen börjar att täcka marken, vilket möjliggör fukt att stanna runt rötterna. Om löparna inte har rotat, eller bara rotade mindre än en halv tum, lyfta dem försiktigt och omdirigera dem till den plats där den nya tillväxten ska växa. Löparen vinstockar är mycket robust och kan sammanflätade och vred runt ordentligt. Bladknoppar, emellertid, är mild, så var försiktig med alla rötter som har börjat eller blad som växer.

Steg 3 – Omdirigering av löpare eller Direct tillväxt

Steg 4 – Plantering

Steg 5 – Att klippa från moderplantan

Om transplantation eller använda direkt tillväxt, inte jordgubbar löpare inte vill bli begravd. Bara ställa in bladknopp på jordarna eller Nestle knopparna i marken 1/4 tum eller mindre. Tillsätt lite vatten till jorden, och löparen ska börja växa. Återkom i en dag eller två för att lägga till lite mer vatten. Marken behöver inte vara rutinmässigt våt, men extremt torra jordar kommer inte etablera ett bra rotsystem.

När de nya anläggningarna har blivit 4 inches tall och är grundligt förankrad i den nya jorden, kan de avskiljas från moderplantan. Använd trädgårdssaxar att klippa den ursprungliga löpare sladden så nära moderplantan som möjligt. Detta är inte nödvändigt med direkta tillväxt metoder, men är ofta bra att både växter.